Kerüljünk összhangba a hét napjaival!

A védikus asztrológiában (Jyotish) (dzsjótis) (jelentése a fény tudománya) a bolygók (graha) nevei és kiejtésük, a horoszkópban való jelölésük a következő:

Nap-Surya (szúrja), SY, más néven Ravi (ravi)
Hold-Chandra,(csandra), CH, más néven Soma (szóma)
Mars-Mangal (mangal), MA, más néven Kuja (kudzsa)
Merkúr-Budh (bud), BU.
Jupiter-Guru (guru), GU, más néven Brihaspathi (brihaszpati)
Vénus-Shukra (sukra), SK,
Szaturnusz-Shani (sani), SA,
A Hold felszálló csomópontja- Rahu (ráhu), RA (néha RH)
A Hold leszálló csomópontja-Ketu (ketu) KE (néha KT)

A hét napjai ennek megfelelően vasárnaptól szombatig:

Ravivar, Somvar, Mangalvar, Budhvar, Guruvar, Shukravar, Shanivar

(A több száz indiai nyelvjárás miatt minden bolygónak nagyon sok neve lehet de csak a leggyakrabban használtakat említettük.)

A hét eredetileg vasárnappal indult mert úgy kapjuk meg a bolygók természetes sorrendjét ahogyan azt a védikus asztrológia már évezredek óta tanítja:

Vasárnap-Nap, Hétfő-Hold, Kedd-Mars, Szerda-Merkúr, Csütörtök-Jupiter, Péntek-Vénusz, Szombat-Szaturnusz….

Aki ismeri a hét napjait a latin nyelvekben… ott még jól felismerhető ez az összefüggés – például francia: Dimanche, Lundi (Luna a hold másik neve), Mardi (Mars napja), Mercredi (Merkúr napja), Jeudi (Jupiter napjára asszociál), Vendredi (Vénusz napjára asszociál), Samedi (szintén a Sa kezdőbetűk utalnak a Szaturnusz napjára).

Ez az angolban már csak 3 esetben van jelen: a Sun-day Moon-day Saturn-day esetében … elvileg a többi nap is összehozható nyelvészetileg a bolygókkal vagy azokat jelző Germán istenek nevein keresztül.

Hétfő

Hétfő, Angolul: Moon-day, Szanszkritul Somvar (Szómvár) a Hold napja

Hétfőn nem jó fontos döntéseket hozni, mivel a hangulataink ingadozhatnak és ne menjünk bele érzelmi vitákba se másokkal, továbbá hétfőn nem javasolt a hajvágás és manikűr sem.

A hétfő jó a kreatív tervezésre, elmélkedésre, álmodozásra. Jó a spontaneitásra, például hirtelen programváltoztatásokra vagy olyan vásárolgatásra ahol még nem tudjuk mit akarunk venni.

Akik úgymond “rendben” vannak és nem a hangulataikkal csapódnak ide-oda azok is érzékenyebbek, érzelmesebbek lesznek ma és talán romantikusabbak is így ha valaki megszeretné tudni, hogy szimpatikus-e egy személynek a legjobb nap erre a hétfő.

Hétfő a hangulatok, érzékenység, érzelmek, intuíció, kreativitás, az álmodozás és a gondolkodás napja. Az anyaság, anyáskodás, gondoskodás, ápolás napja is.

A hold drágaköve az igazgyöngy, a kedvező színe pedig a fehér. A víz és a tej és egyéb folyadékok is hozzá tartoznak. Többnyire a Hold hatása miatt van dagály és apály és régen a Hold határozta meg a nők havi ciklusát is.

Összhang a hét napjaival, hétfő